Slottet i Hovdebygda

Slottet i Hovdebygda

Noen kaller huset et slott. Andre synes det ligner et hotell. Selv omtaler huseier Siw Rian Myklebust (40) Villa Welhaven-huset sitt for et drømmehjem.

Det er virkelig noe spektakulært, monumentalt og storslått over det 500 kvadratmeter store huset til familien Myklebust i Skulevegen i Hovdebygda, midt mellom Ørsta og Volda.

Den fantastiske beliggenheten med utsikt til de ruvende Sunnmørsalpene på den ene siden, og Hovdeåsen på den andre, samt kort vei til barnehage og skole, var noe av det som gjorde at Siw og mannen Henning Myklebust (40) forelsket seg hodestups i tomta for over 8 år siden.

Siw og Henning har barna Andreas (5) og tvillingene Tobias og Marcus (6). Her er Siw med Marcus på fanget. FOTO: Bildene er lånt fra Siws Instagram-konto ”Siwshomesweethome”.  

En lang vei

Veien til drømmehuset har imidlertid vært både lang og kronglete. Først måtte paret kjøpe det kommunale bygget som sto på tomta. Så måtte de innhente tillatelse til å rive deler av dette, og bygge et nytt hus oppå den gamle konstruksjonen. Med en god porsjon tålmodighet - og uvurderlig hjelp fra Norhus Ørsta - kunne familien endelig flytte inn i drømmehuset våren 2016.

- Villa Welhaven var midt i blinken for oss! Vi er så fornøyd med absolutt alt, og vi føler oss svært heldige som har fått muligheten til å bygge drømmehuset på drømmetomta, sier Siw. 

- Det er fantastisk å avslutte dagen på terrassen her med god mat mens vi ser sola gå ned bak Sunnmørsalpene, sier Siw. Foto: Privat

Tegnet et forslag

Når paret først skulle bygge et hus de skal bo i resten av livet, bestemte de seg for å ikke gjøre noe halvveis. Mange husleverandører og husmodeller ble vurdert, men både Siw og mannen var skjønt enige om at Villa Welhaven var huset med best planløsning, som også passet best til den store tomta.  

For å vise Siw og mannen hvordan huset kunne bygges oppå den eksisterende konstruksjonen fikk Norhus Ørsta en sivilarkitekt til å tegne et forslag til dem:

Slik så sivilarkitekten for seg at Villa Welhaven kunne plasseres oppå den eksisterende bygningen. SKISSE: Arkitekt

Paret flyttet inn våren 2016, og skal bruke sommeren til å opparbeide hagen og uteområdet. Se flere bilder av huset i toppen av saken. FOTO: Einar Holsvik  

- Dette huset er et godt eksempel på at vi som ferdighusleverandør liker utfordringer, og at vi strekker oss langt for å skreddersy og løse et prosjekt, sier daglig leder Einar Holsvik i Norhus Ørsta.

Nesten standard planløsning 

Bortsett fra sokkeletasjen med integrert garasje, den enorme terrassen på nærmere 100 kvadratmeter, og noe større sideskip på begge sider av huset, er planløsningene i Siw og Henning sitt hus så å si standard. Siws favorittrom er utvilsomt det store kjøkkenet med Sigdals Herregårdsinnredning og dobbel stekeovn.

- Kjøkkenet har en fantastisk romfølelse! Med tre barn blir det mye matlaging, og her kan det lages mat til mange, sier Siw.

I sokkeletasjen finnes også et stort vaskerom med to vaskemaskiner, trimrom, kinorom med kinostoler, en matbod, walk-in closet til mannen og et gjesterom med tilhørende bad som har både badstu og steamrom. I 2. etasje har de tre barna fått hvert sitt soverom, i tillegg til et stort bad og en mediastue. To av barnerommene har walk in-closet. 

Fra senga kan Siw se rett ut mot fjelltoppen Hovdeåsen. Med walk-in closet og bad rett ved soverommet har hun og mannen fått sin egen ”foreldreavdeling”. Siw, som alltid har vært interessert i interiør har funnet mye inspirasjon på ærverdige Hotel Union Øye i Norangsfjorden hvor paret giftet seg i 2015. FOTO: Privat

Tips til andre med byggeplaner

Det er lite Siw ville gjort annerledes om hun skulle bygge igjen. Allikevel har hun lært mye om byggeprosessens ulike trinn, og hun deler gledelig av sin kunnskap.

  1. Gjør god research, og bruk tid på å finne det riktige huset for akkurat din tomt, og din families behov. Spør dere selv hvordan dere vil leve livene deres. 
  2. Vær tålmodig og beregn god tid. Ting tar alltid litt lenger tid enn det du tror...
  3. Vær forberedt på at det å bygge hus er en krevende prosess der det skal tas mange kjappe avgjørelser. Snakk mye sammen, bli enige om stil og uttrykk, og bestem dere for hvem som skal være ”prosjektleder” og kontaktperson. 

Ved inngangspartiet sørger majestetiske Kloppen-søyler for en herskapelig velkomst. FOTO: Privat

Når vi først skulle bygge et hus der vi skal bo resten av livet, så ville vi ha akkurat det huset vi hadde drømt om, sier Siw. Den flotte eiketrappa i hallen er spesialbestilt fra Stryn-trappa. FOTO: Privat

- Jeg synes det blir så hjemmekoselig og lunt med den herskapelige, bonderomantiske stilen, sier Siw. FOTO: Privat