Slik gjør du huset klart for vinteren

Slik gjør du huset klart for vinteren

Alle hus og eiendommer trenger omsorg og stell regelmessig. Bruk tiden fram mot vinteren på å gjøre klart huset ditt, så reduserer du risikoen for skader og mulige utgifter.

1. Sjekk tak, bordkledning og pipe
Gå over taket og se at det ikke er noen ødelagte taksteiner. Har du taksteiner med sprekker kan snø og takras bidra til at disse skadene forverrer seg i løpet av vinteren. Dersom du har takbelegg må du sjekke tilstanden med kritiske øyne.

Har du sprekker eller skader på pipa må det repareres for å unngå frostsprengning hvis vann trenger inn og fryser.

Dersom du oppdager råtne bord bør de byttes ut. Hvis bordene spriker kan du skru de tettere inntil hverandre. Løv som ligger under dekkbordene holder godt på fuktighet, så det bør fjernes.

2. Inspisèr takrenner, nedløp og utvendig vannkran
Fjern blader og løv fra takrennene for å unngå at de går tett. Siden blader holder på fuktighet vil de fryse på vinteren og vannet blir til is. Dette kan få tette rør til å sprekke og det kan videre føre til lekkasjer og råteskader i vegger.

Ikke glem å tømme kranen for restvann og stenge av den utvendige vannkranen. Selve hageslangen bør også kobles fra.

3. Rydd inn hagemøblene
Grillen og hagemøblene bør vaskes ordentlig før de ryddes vekk. Dersom du ikke har innendørs lagringsplass bør du dekke de til med en presenning eller lignende.

Ta gjerne en gjennomgang på potteplanter og hage for å sikre at våren blir litt hyggeligere. Her bør du kvitte deg med døde planter, vask godt av pottene og sett de opp ned til tørk.

4. Unngå skadedyr
Vinteren er årstiden der smådyr som mus og rotter søker innendørs. Vær oppmerksom på at disse dyrene ikke trenger store plassen for å komme seg fram. Alle luker og åpninger må holdes tette.

5. Varmetap
Du kan gjøre lurt i å investere i en varmepumpe dersom du frykter høyt strømforbruk. Har du en gammel peis kan du også vurdere om du bør bytte ut denne til en nyere. Nye peiser gir mer varme enn gamle, og det gir gevinst både for din økonomi og miljøet.


Ut i fra byggeår og generell stand kan gjøremålene før vinteren variere. Ta deg en runde rundt huset og se om det også er andre ting du bør prioritere før kulda kommer.