Realiserer husdrømmen med utleieleilighet

Realiserer husdrømmen med utleieleilighet

Til jul flytter Espen Lie Arnesen (24) fra Oppegård rett fra gutterommet og inn i sitt nye, 224 kvadratmeter store Skudeneshavn-hus. Inntekten fra utleieleiligheten ga ham raskt banklån – og muligheten til å bygge drømmehuset.

- At jeg bygger med utleieenhet var helt avgjørende for at jeg fikk byggelån alene. Jeg hadde faktisk ikke fått lån uten den ekstrainntekten, sier Espen.

Investerer i hus
For selv om 24-åringen har fått tomt av faren, jobber som både personlig trener og dørvakt, og har penger på bok, så var det ingen selvfølge at banken ville gi ham lån. 24-åringen var imidlertid fast bestemt på at han ønsket å investere oppsparte midler i et nytt hus, og løsningen ble derfor å bygge med utleie.

- Jeg satte meg ned med kalkulatoren og fant raskt ut at regnestykket ville se bra ut med leieinntekter. På denne måten fikk jeg også huset akkurat slik jeg vil ha det både inn- og utvendig. Et perfekt hus til meg, oppsummerer Espen.

Slik vil huset til Espen se ut når det står ferdig til jul. Se flere tegninger av huset øverst i saken. Tegning: Norhus

Oppgradert Skudeneshavn
Espen drømte om et stort og herskapelig hus, og hadde lagt merke til Norhus sitt Villa Austraadt-hus på 378 kvadratmeter. Boligkonsulent Anne Ragnhild Ruud konstaterte imidlertid raskt at dette huset både ble altfor dyrt og for stort for tomta. Hennes råd var å gå for et enklere hus, og heller oppgradere det med herskapelige detaljer. Som et eksempel viste hun frem et kundetilpasset og oppgradert Skudeneshavn-hus med utleieleilighet. Et hus som ble tegnet, men aldri realisert. 
- Det huset var faktisk veldig likt det jeg hadde sett for meg, så jeg valgte å gå for det! Med litt større soverom og walk in-closet fikk jeg huset akkurat slik jeg ville ha det, sier Espen.

Oppsummert kan vi si at dette er et forstørret Skudeneshavn-hus, tilpasset skrått terreng, som er oppgradert med herskapelige eksteriørdetaljer.

Underetasjen med utleieleiligheten til høyre. Plantegning: Norhus

Utleieleiligheten

Utleieleiligheten på til sammen 36,5 kvadratmeter har egen inngang, åpen stue-kjøkken-løsning, soverom, gang, bod og bad. Også er den lydisolert inn mot enheten der Espen skal bo selv.

– Hva var viktig for deg i forhold til utleieleiligheten? 
– At den ikke skulle okkupere for mye av planløsningen, samtidig som den måtte være stor nok til å generere en god inntekt hver måned, sier Espen.

Gjør mye selv
Byggeprosjektet er godt i gang. Det er gravd og sprengt på tomta, og såla er støpt. For å spare penger har Espen innhentet tilbud på sprengningsarbeid og noe elektriker- og rørleggerarbeid selv. 
- Jeg lærer vanvittig mye! Å bygge hus oppleves som et stort og til tider altoppslukende prosjekt. Det er mye å administrere, og mye å sette seg inn i av regler og bestemmelser, sier Espen.

Planen er å støpe såle ved inngangspartiene og sette opp støttemurer selv. Espen skal også male huset både ut- og innvendig. I tillegg har han erstattet kjøkkenet som følger med i standardleveransen med et billigere kjøkken, som han skal montere selv. 
- Et stort kjøkken koster fort 200 000 kroner, pluss 50 000 for kjøkkenet i utleiedelen. Jeg undersøkte litt rundt og fikk tak i et langt billigere kjøkken, sier Espen som regner med å spare rundt 400 000 kroner på egeninnsatsen.


Finansierer nesten halve lånet
24-åringen vet ikke akkurat hvor mye huset vil koste han, men om vi går ut i fra en sum på 5 millioner kroner, og sier at Espen låner hele beløpet, så vil lånet ifølge DnBs lånekalkulator koste han 22 860 kroner i måneden. En rask titt på Finn.no viser at liknende leiligheter i Oppegård leies ut for opptil 10 000 kroner i måneden, noe som i så fall vil utgjøre hele 44 prosent av de månedlige låneutgiftene i dette tenkte regnestykket. 
- Det er jo knallbra, sier Espen!

- Mye plass alene
Forhåpentligvis står huset klart til jul, og sommeren 2018 skal uteområdet opparbeides. Espen ser frem til å kunne nyte lange, svale sommerdager i nytt hus. 
- Det føles godt når jeg tenker på at jeg allerede neste sommer kan sitte med en drink ute på terrassen og nyte synet av ”palasset” mitt, ler han.

- Hvordan blir det egentlig å flytte fra gutterommet til et splitter nytt hus? 
- Det bli kjempespennende, jeg gleder meg veldig! Også blir det mange kvadratmeter alene, ler Espen igjen.

En singel 24-åring med nytt, flott hus får neppe bo alene så veldig lenge. 
- Vi får ikke håpe det! Det skal uansett bli fint å få et sted der jeg vet at jeg skal bo lenge. Dette blir jo mest sannsynlig huset der jeg skal stifte familie og se mine fremtidige barn vokse opp.

Espens sparetips:

- Bygg med utleie så sikrer du deg en skattefri, månedlig inntekt. 

- Sett tidlig opp et budsjett som viser hva du har til rådighet. Skal du bygge hus så må du spare! Ved å bo hjemme fremfor å leie en leilighet til 7 000 kroner i måneden kan du spare 84 000 i året. Etter 5 år har du da plutselig 420 000 i egenkapital. 

- Tenk over hva du kan gjøre selv for å spare. Spesielt kjøkken og bad kan det være mye å spare på. Vær oppmerksom på at ikke alle huskjeder tillater at du gjør mye selv.

- Ha en god buffer! Skal du ha 50 spotter i et hus for eksempel, koster det deg fort 100 000 kroner. Det vil alltid dukke opp ”uforutsette” utgifter.

- Ta deg tid til å innhente tilbud fra ulike leverandører – der er det mye å spare!