Prislapp: 3,75 millioner

Prislapp: 3,75 millioner

Å bygge nytt hus er både rimeligere og enklere enn det mange tror. Dette Skudeneshavn-huset koster nøkkelferdig 3,75 millioner kroner. Med tomt i Sarpsborg-området blir totalprisen 5 millioner – slettes ikke verst for et nytt hus på 191 kvadratmeter.

Kostnadsoverslag på et kundetilpasset Skudeneshavn-hus i Sarpsborg:

Tomt: 
Kjøpesum, kommunale avgifter, tinglysning, avgifter, tilkoblinger:  1 258 432 kr

Grunn- og betongarbeider: 
Utgraving, planering, fundamentering, bunnledninger:                     475 315 kr

Huset: 
Materialer iht. standard leveransebeskrivelse:                               2 500 000 kr
Tilpasninger/tillegg iht. kundens ønsker og behov:                           721 326 kr

Andre byggekostnader:
Byggestrøm og container:                                                                50 000 kr

Pris for nøkkelferdig hus med tomt:                              5 005 073 kr

Pris for nøkkelferdig hus uten tomtekostnader:             3 746 641 kr

*Finanskostnader (byggelån) kommer i tillegg

 ”Hvor mye koster egentlig huset ferdig oppsatt” er det første alle spør om når de har funnet drømmehuset i vår katalog. Det er imidlertid ikke alltid like enkelt for boligkonsulenten å gi et prisoverslag på stående fot. 

- Jeg pleier å si til kundene mine at de kan plusse på 1 til 1,5 millioner på prisen i prislista, sier Anne Ragnhild Ruud, tidligere prosjektleder og kundekonsulent i Anova Boliger. Hun har solgt cirka 30 Norhus de 4 siste årene.

Kjøkken: Mange velger å bruke mer penger på kjøkkenet enn prisen som er satt av i standardleveransen vår. Alle bildene i denne artikkelen er illustrasjoner og kundebilder som viser hvordan ditt Skudeneshavn kan bli. FOTO: Kundefoto


Fra prisliste-pris til reell pris

Prislisten ramser opp priser for standardleveransene til de ulike husmodellene våre. I Anova Bolig sin prisliste er Skudeneshavn-huset over priset til 2,5 millioner, som er cirka 1 250 000 kroner mindre enn den reelle prisen. Med tomtekostnadene på cirka 1 260 000 kroner, blir prislappen på dette nøkkelferdige Skudeneshavn-huset med tomt altså 5 millioner kroner. Med nøkkelferdig mener vi da at kunden får overlevert huset uten å måtte gjøre noe som helst selv.

- Hvorfor ligger prislista så lavt at man må plusse på 1 til 1,5 millioner for å få reell pris? 
- Fordi det er så utrolig mange variable kostnader som det er helt umulig å fastslå før man vet hvor huset skal bygges. Noen kommuner har for eksempel ekstremt høye tilknytningsavgifter for vann, avløp og elektrisitet, mens andre kommuner nesten ikke tar betalt. Dette beløpet kan faktisk variere med flere hundre tusen kroner! Byggesaksgebyrene varierer også veldig fra kommune til kommune - ta gjerne kontakt med oss i Norhus så kan vi kartlegge dette for deg før du kjøper en tomt. Det er også helt umulig å fastslå akkurat hvor mye det vil koste å klargjøre tomta for bygging før man har vært der på befaring. Blir det mye sprengningsarbeid eller masseutskifting, så blir prosjektet også raskt mye dyrere. Mange velger dessuten å bruke langt mer penger på kjøkken og bad enn beløpet som er satt av i standardleveransene våre. Og ikke minst blir det avgjørende for sluttsummen hvilken standard kunden velger på fliser, parkett, belysning også videre, forklarer Anne Ragnhild. 

Stue: Med sin romslige og familievennlige planløsning er Skudeneshavn blitt et av våre mest populære hus. FOTO: Illustrasjon

Hva har kundene råd til?

Å kartlegge kundenes økonomiske rammer er noe av det første Anne Ragnhild gjør. På den måten blir det enklere å finne ut hva slags hus de faktisk har råd til, og man slipper å jobbe med et hus som viser seg å bli for dyrt. 
- Kanskje er det ting kundene kan gjøre selv; som å male, tapetsere og legge parkett?  Kanskje kan man velge et utstillingskjøkken fordi det er langt billigere? Bruker man fantasien godt så kommer man i mål selv med trange rammer! sier Anne Ragnhild.

Økonomisk rammeplan 

Før man signerer en huskontrakt med Norhus setter våre boligkonsulenter opp en detaljert økonomisk rammeplan som inneholder alle kostnadene i byggeprosjektet. På den måten skal kunden vite akkurat hva bygeprosjektet vil koste, og dermed unngår man overraskelser underveis. En slik rammeplan er ganske så detaljert, og kostandsoverslaget til Skudeneshavn-huset over er en forenklet versjon av en slik rammeplan.

- I dette kostnadsoverslaget er kjøkkenet oppgradert med 35 000 kroner og priset til 130 000 med hvitevarer. Det går selvfølgelig an å få et kjøkken til pakkeprisen som er 65 000 kroner, men min erfaring er at de fleste velger å bruke mellom 150 000 og 200 000 på kjøkkenet. Mange velger også å oppgradere badet betydelig, samt legge dyrere gulv. I dette Skudeneshavnhuset har vi oppgradert badet med 40 000 og priset parketten til 100 000 kroner. Vi har valgt billige garderobeskap og panelovner til 10 000 kroner. Utgifter til belysning som spotter er ikke med. Opparbeiding av gårdsplass og hage, samt garasje og gjerde, er andre ting som ikke er tatt med i dette kostandsoverslaget, men som bør føres som en utgiftspost, råder Anne Ragnhild.

Mye for pengene

Hennes opplevelse er at de som kjøper nytt hus synes de får mye for pengene. 
- Jeg får stadig henvendelser fra kunder som konkluderer med at når prisen for bruktbolig er så høy som den er nå, så lønner det seg å bygge nytt. Mange er lei av budrundene, og andre finner rett og slett ikke det huset de drømmer om på bruktmarkedet, avslutter Anne Ragnhild.

Tips til dere som skal bygge:

- Finn ut hvor mye penger dere har til rådighet, og kontakt en boligkonsulent som kan hjelpe dere å finne riktig husmodell for deres budsjett. 

- Hva er dere villige til å gjøre selv? Legge parkett og male? Eller kanskje sortere og kjøre bort søppel for å slippe container? Egeninnsats får regnestykket til å se bedre ut. 

Fordelene med å kjøpe nytt fremfor brukt hus:

  • Du får tilpasset huset til familiens behov.
  • Du kan velge materialer ut fra ønsket kvalitet og får huset akkurat slik du vil ha det.
  • Du slipper å bruke tid og penger på vedlikehold og oppussing, noe som betyr mer tid med familien.
  • Lavere kostnader til oppvarming av boligen.
  • Kjøper du brukt må du betale dokumentavgift på 2,5 prosent av hele kjøpesummen. Bygger du nytt betaler du kun dokumentavgift av tomteverdien. Her kan du fort spare 100.000 kroner.
  • Når du bygger nytt hus stiller Norhus økonomisk garanti i 5 år etter overlevering iht. bustadoppføringslova sine bestemmelser. Du har i tillegg reklamasjonsrett i 5 år fra overleveringstidspunktet.

Du kan lese mer om Skudeneshavn her. 

Ta gjerne kontakt om du er nysgjerrig på hvordan regnestykket ser ut for din drømmebolig.