Boligbygging for småbarnsfamilier

Boligbygging for småbarnsfamilier

Familieforøkelse byr på store endringer. Plutselig handler hverdagene om logistikk, estetikk må ofte vike for funksjon, og det dere kanskje syntes var sjarmerende ved boligen ender opp med å bli husets største irritasjonsmoment. Vi mener et godt hjem handler om muligheter. Muligheter til å møte de ulike behovene i livet etter hvert som de melder seg. Her gir vi deg noen råd til husplanleggingen.

Mange par i etableringsfasen kommer til oss for å bygge sin drømmebolig. Vi gir dem rådgivning til hvordan de kan utforme huset for å passe både barn og voksne gjennom de ulike livsfasene. Denne artikkelen hjelper deg på vei i jakten på drømmeboligen.

Viktigheten av god planlegging

I oppstartsmøter kartlegger vi hva som er viktig for hver enkelte kunde. Vi ser bl.a. på hvor i livet kunden står nå, og hvor de er om 3-5 år. Vårt ønske er å løse kundens hus på best mulig måte, slik at de fortsetter å glede seg over løsningene i mange år fremover.

–Ofte må vi holde igjen boligkundene i planleggingen, forteller salgsansvarlig for hus og hytter, Vidar Loe. "Det er lett å la seg rive med i denne fasen. De aller fleste har veldig klare budsjettrammer og må derfor inngå noen kompromiss på veien. Når boligkundene lar seg rive med, er det vårt ansvar å sikre at de gjør prioriteringer som er i tråd med egne ønsker".

Første steg er dermed å bli enige om hva som er viktig for dere i et nytt hus. Lagringsplass? Ekstra oppholdsrom? Et stort kjøkken hvor hele familien kan samles? 

I forkant av oppstartsmøtet er det greit å ha gjort seg opp klare tanker om hva som er absolutte krav for deres neste bolig, og hva som hører hjemme i kjekt-å-ha-kategorien. 

Hold familiens soverom og bad på én flate for å effektivisere morgen- og kveldsstellet. Avbildet soverom tilhører @villawelhaven.

Privat sone og logistikk

Livet med barn betyr hektiske morgener, kaotiske ettermiddager og utallige fine stunder. En smart planløsning kan bidra til å effektivisere og forenkle de nødvendige gjøremålene.

Privat sone for soverom og bad 

Ved å holde familiens soverom og bad på èn flate, forenkles logistikken både morgen og kveld. I tillegg synes mange det er greit med et område som er utenfor besøkendes farvann.

Plassering av wc

Har du mulighet til å plassere en wc i hovedetasjen? Hva med nært inngangsparti? Om barna er ute og leker, eller dere er på vei ut dørene i det behovet melder seg, vil både liten og stor være takknemlig for kort vei til wc.

Vaskerom ved inngangsparti eller med egen inngang

Møkkete yttertøy fra lek eller turer hører med. Smart plassering av vaskerom lar deg henge opp vått tøy uten å måtte dra møkka gjennom huset.

En utendørs kran med varmt og kaldt vann kan også komme godt med for spyling av møkkete klær og sko eller firbeinte etter tur, eventuelt som kilde til nedkjøling på varme sommerdager. 

Et godt hjem skal ta hensyn til både små og voksnes behov.

Fokus på funksjon og forlengelse av innerom

Hjemmet skal by på muligheter for alle i familien. Det handler om å gi hverandre spillerom, uten å gå på bekostning av sikkerhet og kontrollen over de små.

Lekeareal / ekstra oppholdsrom

Familielivet handler om kompromisser. Du vil ha det ryddig, men samtidig trenger barna å utfolde seg med en trygg nærhet til de voksne. Både du og barna vil sette stor pris på et hjørne eller rom dedikert til lek i nærheten av øvrige oppholdsrom.

Etterhvert som barna blir større vil de kanskje sette pris på en kjeller- eller loftstue hvor de kan være sammen med venner, uten voksnes forstyrrelse. Det vil sannsynligvis du også.

Direkte adkomst til utearealer fra oppholdsrom

Øk både din og barnas frihet ved å legge til rette for at de kan bevege seg fritt mellom inne- og uterom på varme sommerdager.

Om du liker å flytte middagslagingen ut på sommerhalvåret, vil direkte adkomst fra kjøkken til uteareal mot husets sydside komme godt med. Det er gjerne der vi oppholder oss i denne perioden. Dessuten vil en forlengelse av innerommet også komme til nytte ved sommerlige gjestebesøk, barnebursdager og familiesammenkomster.

Hverdagslivets viktigste kulisse

Kjøkkenet er det ene rommet som alle i familien bruker hver dag. Ha dette i bakhodet når du tenker planløsning. En åpen kjøkkenløsning forenkler middagslaging når barna krever tilsyn.

Et åpent og vakkert kjøkken hjemme hos Ragna Helen og Andreas (@villawelhaven). Foto av Kristin Støylen.

Ekstra lagringsrom 

Føler du at du aldri får nok lagringsplass? Du er ikke alene. 

Selv de som lever en minimalistisk livsstil har vinterklær som må pakkes vekk og julepynt som for det meste av året skal ligge lagret. Med gode lagringsløsninger er det enklere å ha kontroll, samt å finne igjen sakene når du trenger dem.

Langsiktig planlegging

Selv om siste spikerslag er tatt, betyr ikke det at døren er lukket for eventuelle justeringer. Du kan fint planlegge huset slik at du på sikt kan slå ned eller sette opp en vegg. Kanskje vil du flytte hovedsoverommet til en annen etasje når barna blir større? 

Uansett hvilken romløsning du går for vil det være nyttig å ha tenkt gjennom hvordan du kan seksjonere “avdelinger” i huset etter hvordan dagene utarter seg for deg og din familie.

Svært få kan få i pose og sekk. Det krever både størrelse og budsjett. Til syvende og sist handler det om å gjøre mest mulig nytte av arealet man har til rådighet. 

Om du ønsker rådgivning eller en uforpliktende prat om dine boligplaner, ta kontakt med en av våre forhandlere.